Page:Popular Science Monthly Volume 91.djvu/578

This page needs to be proofread.


mz

��Popular Science Monthly

���The cells are arranged in four tiers around the periphery of the structure, while the guard is stationed in a cage in the center where he can look into any cell on any tier at any time

��station, as the kitchen, bakery, and store rooms for food are situated in the spaces between corridors.

Two large workrooms are placed far in the rear, but are also connected with the dining-room by a corridor. Warehouses for the storage of raw material and manu- factured products are just in the rear of the workrooms. At one side is the chapel, with a stage, a large auditorium, and separate rooms for those of Catholic and Jewish faith. Opposite the chapel is the hospital, with special wards for those suffer- ing from tuberculosis and contagious dis- eases. The laundry and shower baths are in a separate building at the left. Outside

��the enclosure are the residences of the ward- en and his deputy, while between corridors leading from the cell houses to the dining- room are houses for the guards and private dining-rooms.

A cardinal principle recognized by the architect was that while the state has the right to confine those who violate the laws, and can in fact protect itself in no other way, yet the prisoner's right to comfort, sunlight, air, and the other neces- sities for health is inalienable. Conse- quently,' much attention was given to sanitation in the buildings. Fortunately the circular construction makes possible many sanitary features not possible In

�� �